ODRŽAN 5. TECHNICAL WORKSHOP PROJEKTA CROCODILE 2 U SPLITU

04.07 2018.
ODRŽAN 5. TECHNICAL WORKSHOP PROJEKTA CROCODILE 2 U SPLITU
Početkom lipnja Hrvatska je bila domaćin 5. tehničke radionice projeka Crocodile 2. Pored CROCODILE 2 partnera predstavnika država članica radionici su se pridružili predstavnici upravitelja i javnih tijela iz Srbije i Bosne i Hercegovine i iz Crne Gore.

Prvi dan bio je posvećen pravnom okviru za ITS. Započelo se s kratkim i vrlo usredotočenim uvodom vezanim uz pravni okvir za ITS, posebice usredotočujući se na ITS Direktivu i Delegirane propise kao osnovne smjernice za implementaciju ITS-a. Nakon uvoda predstavljeni su primjeri dobre prakse iz prethodnih ili sadašnjih ITS implementacija iz Mađarske, Hrvatske i Austrije. Nakon uvodnog dijela sudionici su nastavili s radom u   interaktivnim radionicama.Podijeljeni u male skupinama sudionici su raspravljali o svojim iskustvima.

Drugi dan zajedničke radionice bio je usmjeren na smjernice za provedbu (C-ITS). AustriaTech predstavio je pregled europskog okvira politike za C-ITS i  primjer nacionalne provedbe C-ITS strategije za Austrije. Nakon toga uslijedio je pregled platforme C-Roads kao poluge za usklađenu implementaciju C-ITS-a u Europi. Drugi dio radionice bio je posvećen aktualnim primjerima implementacije C-ITS a u Češkoj Republici, Mađarskoj, Italiji i Sloveniji. 

Raspravljalo se o DATEX II protoklu počevši od međunarodne razmjene podataka i iskustva s DATEX User Foruma koje je predstavio predstavnik Češke Jan Vlcinsky. 
Dan je pregled DATEX II Light mobilnih aplikacija za SRTI i uvođenja DATEX II v3.0 koji koristi najnoviju UML verziju i stoga ga je lakše koristiti od DATEX II 2.3. Korištenje URI-a (Uniform Resource Identifier) omogućit će se jednoznačno prepoznavanje resursa u DATEX II i time učinkovitiji pristup dostupnim profilima. Vezano uz geolokciranje preporučuje se upotreba OpenLR-a, a cilju ispunjenja zahtjeva iz DATEX II protokola.